Pages

Wednesday, September 30, 2020

MEMBUAT SIRAP KARAMEL

Bagi anda yang gemar merasai minuman kopi dengan mencuba kepelbagaian resepi minuman kopi, kemahiran membuat Sirap Karamel bagi tujuan untuk digunakan apabila perlu adalah suatu kelebihan. 

MEMBUAT SIRAP KARAMEL

Bahan-Bahannya:

4 cawan gula pasir

2 cawan air

1 biji lemon

2 periuk untuk memasak (periuk yang agak dalam agar tidak melimpah ketika gula bergelegak membuih).

Cara-cara Membuatnya

Periuk I

1.    Bubuh 2 cawan gula pasir dengan 2 cawan air

2.    Masak sehingga semua gula telah melarut dan teruskan memasak dengan api yang sederhana sehingga 8 minit dan padamkan api. Ketepikan.

Periuk II

1.    Bubuh 2 cawan gula pasir dan perah 1 biji lemon

2.    Dengan api yang sederhana, masak sambil mengacau tanpa henti.

3.    Teruskan memasak selama 7 minit sehingga gula karamelized.

4.    Sambil mengacau, tuang Larutan Gula dari Periuk I secara beransur-ansur dengan tetap sehingga semua air gula habis dituang kedalam Periuk II.

5.    Teruskan memasak sambil mengacau selama 5 minit lagi.

6.    Padamkan api. Simpan dalam botol setelah sejuk. Labelkan … kut nanti disangka madu.

No comments:

Post a Comment