Bagi anda yang gemar merasai minuman kopi dengan mencuba kepelbagaian resepi minuman kopi, kemahiran membuat Sirap Karamel bagi tujuan untuk digunakan apabila perlu adalah suatu kelebihan.
MEMBUAT SIRAP KARAMEL
Bahan-Bahannya:
4 cawan gula pasir
2 cawan air
1 biji lemon
2 periuk untuk memasak (periuk yang agak dalam agar tidak melimpah ketika gula bergelegak membuih).
Cara-cara Membuatnya
Periuk I
1. Bubuh 2 cawan gula pasir dengan 2 cawan air
2. Masak sehingga semua gula telah melarut dan teruskan memasak dengan api yang sederhana sehingga 8 minit dan padamkan api. Ketepikan.
Periuk II
1. Bubuh 2 cawan gula pasir dan perah 1 biji lemon
2. Dengan api yang sederhana, masak sambil mengacau tanpa henti.
3. Teruskan memasak selama 7 minit sehingga gula karamelized.
4. Sambil mengacau, tuang Larutan Gula dari Periuk I secara beransur-ansur dengan tetap sehingga semua air gula habis dituang kedalam Periuk II.
5. Teruskan memasak sambil mengacau selama 5 minit lagi.
6. Padamkan api. Simpan dalam botol setelah sejuk. Labelkan … kut nanti disangka madu.
No comments:
Post a Comment