Pages

Friday, October 16, 2020

PERBEDAAN ADUNAN KOPI ANTARA SEORANG BARISTA DAN MESIN AUTOMATIK

PERBEDAAN ADUNAN KOPI ANTARA SEORANG BARISTA DAN MESIN AUTOMATIK

Dalam pembuatan secawan kopi yang nikmat terdapat dua teknik yang digunakan untuk membru kopi dengan menggunakan mesin espresso atau secara manual. Kedua teknik ini memiliki kelebihan dan kelemahannya masing-masing.

Apabila suatu café memiliki jumlah pengunjung yang banyak dalam waktu sehari maka mesin kopi dapat melayani pelanggan dengan cepat dan juga pemilik kedai tidak memerlukan waktu yang lama untuk melatih seorang barista baru. Selain itu, kerana sukatan kopi sudah diatur sebelumnya oleh mesin maka tahap kesilapan dalam membuat air kopi pun sangat kecil. Akan tetapi, bagi penggemar kopi tegar sering berpendapat bahwa mesin espresso automatik yang canggih sekalipun tidak mampu mengalahkan hasil karya kopi barista yang handal.

Pada sudut yang lain, pembuatan kopi dengan cara manual akan memakan sedikit masa kerana prosesnya yang panjang untuk menghasilkan dua atau tiga cawan gelas dalam sekali proses, selain itu tingkat kegagalannya tinggi kerana apabila berlaku kesilapan mengadun kopi maka akan mempengaruhi citarasa kopi. Akan tetapi, pembuatan kopi secara manual dapat menjadi daya tarikannya yang tersendiri kerana pengunjung dapat secara langsung melihat ketelitian barista mengadun kopi, ditambah lagi dengan kepiawaian barista dalam seni latte art.

No comments:

Post a Comment