Setelah selesai menikmati
Qahva Haroma, jangan dibuang hampasnya. Mungkin anda merasakan hampas kopi itu
sudah tidak bermanfaat lagi, lalu dibuangnya dan akhirnya sesuatu yang
berfaedah itu disia-siakan begitu saja ke dalam tong sampah.
Kandungan nutrient
yang masih tersisa pada hampas kopi itu sebenarnya memberi banyak manfaat untuk
manusia dan tumbuh-tumbuhan. Hampas kopi mempunyai kandungan nitrogen yang
bermanfaat untuk tanah, memudahkan proses terjadinya baja kompos serta mampu
menyingkirkan hama.
Mulai hari ini kita jadikan
amalan menggunakan hampas kopi, ditabur ke tanaman, pohon, pokok bunga, kebun
sayuran. Dengan itu, sedikit sebanyak kita dapat membantu melestarikan eko-sistem
bumi menjadi lebih baik. Di beberapa negara hampas kopi telah dikitar semula
sebagai media tanaman.
No comments:
Post a Comment