Persediaannya:-
125 gram coklat masakan
1 uncang Qahva Haroma
30 ml air panas
4 biji telur segar – diambil putihnya
125 gram gula kastor
250 gram double cream
Krim putar dan ais kerim Vanilla
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Cairkan coklat secara double boiler – (waterbath),
angkat sebaik semua coklat telah cair.
2.
Larutkan Qahva
Haroma di dalam gelas dengan air panas mendidih selama 3 minit sambil dikecok, keluarkan
uncang dan masukkan coklat cair.
3.
Pukul putih telur hingga kembang berbuih lembut.
Masukkan gula kastor dan double cream, kacau hingga pekat.
4.
Masukkan ke dalam campuran Qahva Haroma dan coklat.
Kacau hingga sebati.
5.
Tuang ke dalam gelas hidangan dan sejukkan di
dalam peti ais sekurang-kurangnya 20 minit.
6.
Letakkan krim putar di atasnya dan bubuh 1 skop
aiskrim Vanilla ketika ingin menikmatinya.
QAHVA HAROMA – Keharuman Yang Dirasai.
No comments:
Post a Comment